Hyoho Niten
Ichi Ryu
Kenjutsu
Hontai Yoshin
Ryu Jujutsu
Tenshinsho-den
Katori Shinto

Ryu
Ryū Kyū
Kobujutsu Hōzon Shinko Kai
Daito Ryu
Aiki Jujutsu
Takumakai
Suio Ryu
Iaikenpo

Hyoho
Taisha ryu


Hyoho Taisha ryu

Historia
Hyōhō Taisha-ryū on perinteinen Kenjutsu Ko-ryū (Koryu) -koulu, joka juontaa juurensa Japanin Sengogu-kaudelle (taistelevien valtioiden aikakausi 1467-1615). Taisha-ryū:n perusti Marume Kurando (1540-1629) 1500-luvun lopulla Sagara-hanissa Kyūshūssa. Shinkage-ryū-perinteen mukaisesti se opettaa tekniikoita jotka perustuvat Setsunitō ("Miekka, joka vie elämän") ja Katsujinken ("Miekka, joka antaa elämän") käsitteisiin. Pitkän ja lyhyen miekan käsittelyn lisäksi Taisha-ryū sisältää myös potkuja, lukkoja sekä muita tekniikoita.

Pääopettajat

  1. Perustaja: Marume Iwami no kami Nyūdō Tessai Fujiwara Nagayoshi (Marume Iwami no kami Nyūdō Tessai Fujiwara Nagayoshi)
  2. Konose Gunsuke ōkami Tadayuki
  3. Sagara Shōjirō Yoritake
  4. Sagara Sahei Nagafusa
  5. Konose Goemon Nyūdō Isai ōkami Tadanobu (Konose Goemon Nyūdō Isai ōkami Tadanobu)
  6. Oda Shichirouemon Fujiwara Sadanori
  7. Oda Sekika Fujiwara Sadanori (Oda Sekika Fujiwara Sadanori)
  8. Oda Naozaemon Fujiwara Sadayoshi
  9. Oda Kindazaemon Fujiwara Sadabumi
  10. Oda Hachirouzaemon Fujiwara Sadanao
  11. Samuda Chūzō Fujiwara Yoshioki (Sasada Chūzō Fujiwara Yoshioki)
  12. Oda Sekika Fujiwara Sadataka (Oda Sekika Fujiwara Sadataka)
  13. Yamakita Takenori Fujiwara Sadamune
  14. Kino Takao Fujiwara Sadataka
  15. Uehara Eriko Fujiwara Hidesada


Taishan merkitys
Koulun nimi, Taisha-ryū (タイ捨流), on hyvin ainutlaatuinen japanilaisissa kamppailuperinteissä ja yleensä nämä nimet koostuvat kanji-merkeistä. Kuitenkin Taisha-ryūn nimi käyttää sekä kanji- että katakana-merkkejä eli japanilaista tavumerkistöä. Vaikka kanji-merkeillä on aina tietty merkitys, katakana-merkit ovat pelkästään foneettisia, eivätkä anna vihjeitä lauseen merkityksestä. ”タイ – /tai/ on kirjoitettu katakanalla, ja sillä on useita mahdollisia merkityksiä, kuten ”ruumis” (体), ”odottaa” (待), ”vastustaa” (対) jne." ”捨 – /sha/ on kanji, ja sen merkitys voidaan kääntää ”hylätä”, ”heittää pois” tai ”luopua”." Kuten yllä olevista esimerkeistä näkyy, katakana-merkkien käyttö mahdollistaa koulun nimestä monenlaisia tulkintoja.

Lähihistoria
Oda Shichirouemonista lähtien joka oli Sagara-klaanin karōn (家老) sekä Taisha-ryūn kuudes Soke koulua on johtanut Odan perhe ja koulun opetuksia on siirretty totuudenmukaisesti sukupolvelta toiselle. 12. Soke Oda Sekika syntyi Meiji aikakaudella vuonna 1883 ja siirsi perinteen 1900-luvulle. Vuonna 1962 Taisha-ryū julistettiin Kumamoton prefektuurin kulttuuriomaisuudeksi. Oda Sekika opetti ja nimitti poikansa Yamakita Takenorin koulun 13. Sokeksi. Yamakita luovutti koulun hänen kahdelle sertifioidulle Shihan-mestarille, Yamamoto Takahiron ja Tazoe Shin-Ichiron huostaan. Perinne siirtyi Yamakitan pojanpojalle, josta tuli koulun 14. Soke. Nykyinen 15. Soke on Eriko Uehara, edesmenneen Yamakita-sensein tyttärentytär. Häntä tukevat kaksi edellä mainittua Shihania. Nykyään Hyoho Taisha-ryūn päämaja on Dōjō Ryū-Sen-Kan Yatsushirossa, Kumamotossa. Lisäksi useita opintoryhmiä on perustettu Japaniin sekä sen ulkopuolelle kuten myös Suomeen.

Tyylin ominaisuudet
Taisha-ryū opettaa ainutlaatuisia kamae (asennot) ja reihō (etiketti). Sen asennot ja liike on sovitettu taistelukentän olosuhteisiin ottaen huomioon epätasainen maasto ja erilaiset esteet. Tyyli yhdistää miekkailua potkuja, nivellukkoja tai silmiin kohdistuviin hyökkäyksiä. Nykyään koulun opetussuunnitelmaan kuuluu miekkailun lisäksi myös joitain keppitekniikoita (bōjutsu). Tekniikat on järjestetty seuraavasti: - Pariharjoittelua puumiekoilla suoritettavaksi (bokken kata), sekä pitkälle miekalle (ōdachi) että lyhyelle miekalle (kodachi) - Miekanvetotekniikoita (iai kata) - Pariharjoittelua katanalla (kumitachi kata) - Salaisia tekniikoita, eli koulun sisäisiä salaisuuksia (ōgi) - Koulun erityispiirre on fukuro-shinai (袋竹刀) eli bambumiekka joka on päällystetty nahalla. Sitä sanotaan Kamiizumi Ise no Kamin kehittämäksi, ja se mahdollistaa täyden kontaktin harjoittelun vaarantamatta (vakavasti) turvallisuutta.

Taisha Ryu Suomessa
Taisha Ryu:n toi Suomeen Jari Lähdesluoma vuoden 2021 alussa ja hän myös toimii Suomen vastaavana yhteyshenkilönä. Jari Lähdesluoma on pitkäaikainen karateharjoittaja ja sai 5. Danin (korkein arvo organisaatiossa) suoraan Mitsusuke Haradalta. Jari Lähdesluoma: Olen aina ollut kiinnostunut Kenjutsusta, mutta minulla ei koskaan ollut mahdollisuutta harjoitella sitä. Jostain syystä kun kuulin Taisha Ryu -koulusta ja aloin tutkia sitä enemmän, tuntui siltä että se on jotain mitä todella haluan tehdä, joten otin heihin yhteyttä ja asiat etenivät jonka jälkeen Suomeen perustettiin Taisha-ryu opintoryhmä. Vuodesta 2021 lähtien Vaasassa on toiminut pieni harjoitusryhmä nimeltä Denshoukan (伝承館) www.denshoukan.fi