SUIO RYŪ IAI KENPŌ
Sui tarkoittaa vettä, O lokkia, (iai kuten sanassa iaido), ken eli miekka, po = ho = menetelmä, metodi, suunta.
Historia
Tyyli on perustettu Sengoku-kauden lopulla (n 1600 luvun alussa), perustaja oli Mima Yoichizaemon Kagenobu, eli 1577-1665. Perustaja oli nuorena harjoitellut kenjutsua Tsukahara Bokudenin perustamassa koulussa sekä yamabushien jojutsua – Kongo Jo joho. Perustaja koki 18 vuotiaana (v 1595) elämäänsä suuresti vaikuttaneen kaksintaistelun, ystävällismielisen kylläkin. Siinä hän hävisi yamabushille nimeltä Sakurai Gorosaemon Naomitsu. Yamabushi käytti Yoichizaemonin kenjutsu tekniikkaa vastaan iaitekniikkaa, jonka oli oppinut Hayashizaki Jinsuke Shigenobulta (eli vv.1559-1604). Tämän taistelun jälkeen Naomitsu jäi kolmeksi kuukaudeksi opettamaan Yoichizaemonille Hayashizaki ryuta. Mutta vasta myöhemmin syntyi oma koulukunta. Hän oli eräässä temppelissä, arviolta n 1615, (temppeli tuhoutui 1700-luvulla maanvyöryssä) meditoimassa, kun sai vision lokeista. Miten lokit lentävät (leijailevat) meren yllä ilman tietoisesti tehtyä työtä (ilman tietoista ajatusta). Hän ryntäsi ulos bokuton kanssa ja tajusi voivansa käyttää myös sitä ilman tietoista ajatusta – kuten lokkien leijailu meren yllä. Tämän periaatteen mukaisesti hän loi 64 tekniikkaa. Käsittäen 28 taivaan aluetta ja sen ympärille 36 lintua. Lisäksi hän piirsi mandalan valaistumisensa jälkeen, jolla on sitten ollut meditoinnille merkitys. Tyyliin tuli tällöin kuulumaan iaijutsu, kenjutsu, naginata, kogusoku ja jojutsu.
Yhdeksäs soke, Fukuhara Shinzaemon Kagenori, sen lisäksi, että hän oli kahdeksannen soken (Yoshino Yaichiro Sadatoshi) oppilas Suio-ryussa, hän opiskeli myös Yoshida Shigesaemon Sadatoshin (joka oli manrikikusari perustajan Masaki Taro Dayu Toshimitsun oppilas) johdolla Masaki ryu manrikikusaria. Shinzaemon lisäsi siihen kaman, jolloin siitä tuli Masaki ryu kusarigamajutsu. Hän teki 16 kataa ja koulun viralliseksi nimeksi tuli Masaki ryu Fukuhara-ha Kusarigamajutsu.
Tämän päivän tilanne
KATSUSE Yoshimitsu Kagehiro (synt 1941) on koulun nykyinen päämies (vuodesta 1982 lähtien), 15. soke Suioryussa ja 12. soke Masaki ryu Fukuhara-ha´ssa. Lisäksi hänellä on arvot iaido kyoshi 7. dan, kendo kyoshi 7.dan ja jodo renshi 6. dan. Hänen pojastaan KATSUSE Fumitakasta (iaido kyoshi 8.dan) tulee aikanaan 16. soke. Lajin edellinen soke oli nykyisen isä, KATSUSE Mitsuyasu Kagemasa (1905-1992). Hänestä tuli soke v 1930, kun 13. soke MIZUNO Hanbei Kagetsugu myönsi hänelle samalla kertaa sekä menkyokaiden arvon että soken tittelin. Moderneissa budolajeissa KATSUSE Mitsuyasu omasi seuraavat arvot: kendo hanshi 8.dan, iaido hanshi 8.dan, jodo kyoshi 7.dan, atarashii naginata renshi. Hän oli myös erittäin aktiivi sodan jälkeisessä budolajien jälleenrakennustyössä.
Nykyään tyyliin kuuluu n 260 kataa, joista 55 on iai katoja. Lisäksi on kumi iai (iai paritekniikoita), kogusoku (haarniska päällä tanto / kodachi kädessä), wakizashi (lyhyt miekka), kenpo (taistelukenttä kenjutsu), jo (keppi), mutodori (hyökkääjällä miekka), tanjo (lyhyt keppi) ja naginata
Tyyli on levinnyt mm Yhdysvaltoihin, Ranskaan, Espanjaan, Portugaliin, Brasiliaan, Puolaan, Kiinaan (Hong Kong),Suomeen, Viroon ja Tahitille. USA:ssa on kuudella henkilöllä opetusoikeudet lajiin ja Tahitilla kahdella. Eurooppalaiset tyylin opettajaoikeudet omaavat henkilöt ovat englantilainen Antony Cundy (SOR daimokuroku, asuu pysyvästi Japanissa) sekä suomalaiset Jukka Helminen (shomokuroku), Taneli Takala (shomokuroku), Jussi Jussila (shomokuroku) ja Kai-Mikael Karvonen (shomokuroku). Arviolta vuosien 2017-2020 aikana tulee lisää opetusoikeudellisia Eurooppaan. Viralliset lajin shibut eli haaraosastot Japanin ulkopuolella ovat (tilanne kesä 2017): USA (2004), Ranska, Brasilia, Suomi (2013) (sisältää toistaiseksi myös Portugalin harjoitusryhmän), Tahiti (2013), Espanja (2016), Puola (2016), Viro (2016) ja Hong Kong (2016). Kukin shibu on suoraan soken alainen ja harjoittelee hänen johdollaan. Koulun jäsenen ei ole suotavaa opettaa tai esitellä tyyliä ilman soken lupaa. Kaikki opetus kanavoidaan shibujen johtajien kautta
Suomeen laji saapui joulukuussa 2006, josta lähtien sitä on harjoiteltu usealla eri paikkakunnalla. Suomen ryhmä harjoittelee suoraan soken alaisuudessa. Soke muodosti 1.7.2013 Suomen kesäleirin aikana Suomen shibun eli haaraososton, jonka johtajiksi hän asetti Jukka Helmisen, Taneli Takalan ja Jussi Jussilan. Soke on käynyt ohjaamassa Suomen kesäleirin vuosina 2013, 2014, 2015, 2016 ja 2017. Monet suomalaiset ovat myös käyneet harjoittelemassa Japanissa vuosien 2009-2017 välillä. Suomessa viralliset harjoitusryhmät ovat seuraavilla paikkakunnilla (tilanne kevät 2017): Helsinki (Budoviikingit ja Yoshinkai), Turku (Dai Ken Shin Kai), Tampere (Seigikai), Kouvola (Meijindenryu), Kotka (Gu Do Ken Kai), Savonlinna (Masurawo), Jyväskylä (Ryutokai) ja Kuopio (Ryutokai)..
Arvoasteista
Koulussa on käytössä vanhat perinteiset arvoasteet modernien kyu ja dan arvojen sijasta. Arvot ovat alhaalta ylöspäin lukien shoden, chuden, shomokuroku, chumokuroku, daimokuroku, shomenkyo ja menkyokaiden. Soke myöntää ko. arvot ja opetusoikeudet. Tyyliä ei saa opettaa tai esittää ilman opetuslupaa. Tyylin jäsenet tekevät myös vanhanmallin mukaan verivalan, keppan, jonka myötä he sitoutuvat tyylin sääntöihin. Harjoittelija ei voi itse valita tyylikseen Suio ryuta, vaan opettajat valitsevat oppilaat. Valitut henkilöt tekevät sitten keppan-valan ja kirjoittavat nimensä ryun rekisterikirjaan.
Tekniikoista
Kaksi ensimmäistä sarjaa Goyo ja Goin ovat perustekniikat. Ensimmäinen 5 yang tekniikkaa (hyökkäys) ja toinen on 5 yin tekniikkaa (puolustautuminen). Ne ovat toisen soken, Mima Yohachiro Kagenagan käsialaa, joka loi katat tyylin perustaksi. Suio-ryun harjoittelu aloitetaan niillä. Kumpikin sarjaa alkaa seiza istunnasta. Kolmas sarja, Tachi iai sisältää 9 pystystä tehtävää kataa. Yhdessä nämä kolme sarjaa muodostavat tyylin perustan. Niihin liittyy kiinteästi kumi-iai (9 parikataa).Tyylissä aloitetaan parikatojen teko heti alusta lähtien kolmen ensinmäisen sarjan kanssa rinnan. Ensinmäinen parikatasarja liittyy aluksi opittujen iaigatojen tekniikoihin. Neljäs iai sarja on nimeltään Kuyo, joka sisältää 9 kataa. Se on alkuperäinen perustekniikkasarja, mutta opetetaan nykyään vasta kouluun liittymisen jälkeen. Näiden jälkeen tulee yleensä sekä lyhyt miekka (wakizashi ja/tai kogusoku sarja) että joho perusarjat.
Lisätietoja Suomen shibu sivulta www.suioryu.fi
|
|