Hyoho Niten
Ichi Ryu
Kenjutsu
Hontai Yoshin
Ryu Jujutsu
Tenshinsho-den
Katori Shinto
Ryu
Ryū Kyū
Kobujutsu Hōzon Shinko Kai
Daito Ryu
Aiki Jujutsu
Takumakai
Suio Ryu
Iaikenpo

Hyoho
Taisha ryu


Historia - Kuvia

Tenshinsho-den Katori Shinto Ryu

Historia
Katori Shinto Ryu on yksi vanhimmista bujutsu-kouluista Japanissa. Sen perustaja oli Iizasa Choisai Ienao (1387-1488). Ienao syntyi goshi-samuraiperheeseen. Goshi (maata omistava maalaissoturi) oli samurailuokan keskitasoa ylempänä kuin momin (viljelijä), mutta alempana kuin bushi (soturi). He viljelivät maata, mutta vartioivat herransa maita ja oikeuksia ja lähtivät sotaan tämän rinnalla. Nuorena Ienaota kutsuttiin nimellä Iizasa-mura Uhei, myöhemmin nimellä Kimbei. Hänen kasvatuksensa oli tyypillinen samurailuokalle, jo lapsena hän opiskeli sekä miekan että keihään käyttöä.

Hänet palkattiin jo nuorena Chiban linnan daimion Chiba Tanenaon palvelukseen. Tuolloin häntä kutsuttiin Yamashiro No Kamiksi ja myöhemmin Iga No Kamiksi. Hän tuli pian kuuluisaksi taistelutaidoistaan ja oli pian tunnettu klaaninsa sisällä.

Ienao osallistui useisiin sotiin. Palvellen ensin Chibaa ja hänen maineensa kasvettua hänet pyydettiin palvelemaan yhdeksättä Shogunia Ashikaga Yoshimasua. Aikansa Shogunia palveltuaan hän kuitenkin palasi kotiinsa Shimosaan.

Noin kuusikymmenvuotiaana hän lepäili joidenkin alaistensa kanssa Shintokusan Shinpuki-temppelin läheisyydessä. Eräänä päivänä hän näki kuinka yksi hänen oppilaistaan pesi hevostaan lähteessä Katorin temppelin läheisyydessä. Hevonen kuoli äkisti ilman näkyvää syytä. Ienao piti tätä Futsunushi-no-o-kamin (Katorin temppelin jumala) voiman näytteenä.

Myöhemmin Chiban klaanin tuhouduttua Ienao päätti aloittaa elämänsä uudestaan, tällä kertaa Nyodona (Buddhalaisena maallikkomunkkina). Merkkinä uskonnollisesta vakaumuksestaan hän otti nimen Chosai. Hän vapautti kaikki palveluksessaan olevat henkilöt ja myi omaisuutensa lahjoittaen 1000 kokua Katori-temppelille. Hän päätti jäädä temppeliin ja suorittaa 1000 päivän harjoitus- ja puhdistumisriitin jumalan kunniaksi. Eräänä yönä jumala ilmestyi Choisaille naamioituneena nuoreksi pojaksi, joka istui luumupuun oksalla. Hän sanoi, että Iizasasta tulisi parhain soturi maan päällä. Tämän jälkeen hän antoi Choisaille rullan, jota kutsutaan nimellä Heiho Shinsho - taistelustrategia, kirjoittajina Jumalat. Tämän pohjalta Choisai loi Tenshin Shoden Katori Shinto Ryun. Tenshin Shoden tarkoittaa 'taivaasta suoraan'. Chiban läänin historia kertoo että lordi Ienao palasi kotiinsa huhtikuussa vuonna 1487 ja perusti Nyoizan Jifukujin temppelin myöhemmin elokuussa samana vuonna. Hän kuoli 15. huhtikuuta 1488, 102-vuotiaana.

Tenshinsho-den Katori Shinto Ryu on selvinnyt nykypäivään katkeamattomana linjana kaksikymmentä sukupolvea. Nykyinen soke on Iizasan suvun kahdeskymmenes päämies Iizasa Shuri no Suke Yasusada. Hän ei harjoittele aktiivisesti, mutta on tärkeä Katorin temppelin tukija.

Katori Shinto Ryun harjoittelu alkaa edelleen keppanin eli verivalan suorittamisella. Kenelläkään ei ole oikeutta kertoa harjoittelevansa koulukuntaa ilman, että on vannonut uskollisuutta sokelle ja Katorin temppelille suorittamalla keppanin. Mikäli yhteys sokeen tai temppeliin katkeaa (tai sitä ei ole ikinä ollut), rikkoo koulun nimeä käyttänyt henkilö jumalia vastaan.

Japanin valtio pitää Tenshin Shoden Katori Shinto Ryuta kaikista vanhoista kouluista huomattavampina. Syy tähän on varmasti osaksi myös se, että huomattavan suuri määrä muita koulukuntia on syntynyt tämän koulun kautta joko suoraan tai välillisesti.

Katori Shinto Ryun opetuksesta vastaa koulun ainut shihan Otake Ritsuke (Gokui kaiden). Katori Shinto Ryu on niin sanottua sogobujutsua eli siihen kuuluu lukuisia osa-alueita. Koulun opit sisältävät sekä katchu- (taistelukenttävarustus: haarniska, aseina keihäs, naginata ja tachi-miekka.), että suhada- (rauhanajan varustus: hakama, haori, aseina katana, kodachi ja bo) bujutsua. Bon käyttö sopii molempiin siinä mielessä, että mikäli yarista tai naginatasta katkesi terä, vartta käytettiin bon tapaan.

Vuosisatojen saatteessa koulusta on kadonnut joitakin osa alueita. Tänään kouluun kuuluvat seuraavat osa-alueet:iaijutsu (miekan veto- ja leikkaustaito)kenjutsu (miekan käyttötaito)sisältää pitkän miekan, kahden miekan yhtäaikaisen ja lyhyen miekan käytönbojutsu (kepin käyttötaito)naginatajutsu (hilparin käyttötaito)sojutsu (keihään käyttötaito)yawara ge (aseeton kamppailu)kodachijutsu (lyhyen miekan käyttötaito)shurikenjutsu (heittopiikkien käyttötaito)ninjutsu (vakoilu)noroshi (tulen käyttö viestittämisessä)chikujojutsu (linnoitustaito)senjojutsu (taistelukenttätaktiikka)tenmon chirigaku ja inyo kigaku.Kaikkia edellä mainittuja osa alueita harjoitellaan ja opetetaan koulussa edelleen.

Katori Shinto Ryu on yksi niistä harvoista kouluista, joka ei ole muuttanut opetustapaansa nykyaikaan sopivammaksi. Sen opetusta ei ole suunniteltu massoille ja näin ollen oppilaat valikoidaan suhteellisen tarkasti. Periaatteena on laatu, ei määrä. Kouluun on koko sen historian ajan otettu oppilaita kaikista yhteiskuntaluokista, myös naisia on opetettu aina. Raha ei koskaan ole näytellyt tärkeää osaa opettajille. Yksi perustajan perheessä yhä vaikuttava opetus on, ettei kukaan suvun jäsen saa koskaan asettua kenenkään daimion palvelukseen, tarjotaanpa rahaa kuinka paljon tahansa.

Katori Shinto Ryun harjoittelun perusta on parin kanssa tehtävissä kata-sarjoissa. Toisin kuin useimpien koryu-koulujen katat, Katorin katat ovat pitkiä ja fyysisesti raskaita. Jokaisella liikkeellä on tarkoituksensa ja kohteensa.

Katori Shinto Ryu on tullut erittäin tunnetuksi ympäri maailmaa, ehkäpä ensimmäisellä koulun ulkomaalaisella kyoshi menkyolla Donn Draegerilla ja hänen kirjasarjallaan klassisesta bujutsusta moderniin budoon on osuutensa asiassa. Kuuluisuus on tuonut koululle myös ongelmia, koska useat ihmiset ympäri maailmaa haluaisivat harjoitella Katoria. Se on tuonut mukanaan ikävän ilmiön. Useat ihmiset opettavat käyttäen koulun nimeä ilman, että olisivat ikinä kuuluneet kouluun. On opettajia, joiden linja on erkaantunut originaalista koulusta jo kauan sitten sekä opettajia, jotka on erotettu originaalikoulusta sopimattoman käytöksen vuoksi. Lisäksi on jopa opettajia, jotka ovat opetelleet liikkeitä kirjoista ja videoilta ja väittävät opettavansa Katoria.

Mikäli olet kiinnostunut Tenshinsho-den Katori Shinto Ryun harjoittelemisesta, katso että otat yhteyttä henkilöihin joilla on Otake-sensein myöntämä shidosha-arvo, joka on ainoa oikea LUPA opettaa. Toimimalla näin varmistat, että pääset harjoittelemaan kaikkia kouluun kuuluvia taitoja (edellyttäen tietenkin että sinut hyväksytään oppilaaksi).

Arvo- tai tasoasteikot menevät Katorissa seuraavasti: mokuroku, menkyo, gokui menkyo. Edellä mainittujen arvojen lisäksi on shidosha-arvo, joka on opetuslupa. Yleensä näitä on yksi tai maksimissaan kaksi maata kohden, jotta opetus pysyisi mahdollisimman selkeänä ja virheettömänä.

17.9.2017 Iizasa Yasusada 20.soke nimesi koulun shihaniksi Kyoso Shigetoshi sensein.

Ainoastaan seuraavilla länsimaisilla ihmisillä on opetuslupa:
Katso lista virallisilta sivuilta

Tenshinsho-den Katori Shinto Ryu soke linja

  1. Iizasa Choisai lenao (Iga-no-kami)
  2. Wakasa-no-kami Morichika
  3. Wakasa-no-kami Morinobu
  4. Yamashiro-no-kami Moritsuna
  5. Saemon-no-jo Morihide
  6. Oi-no-kami Morishige
  7. Shuri-no-suke Morinobu
  8. Shuri-no-suke Morinaga
  9. shuri-no-suke Morihisa
  10. Shuri-no-suke Morisada
  11. shuri-no-suke Morishige
  12. Shuri-no-suke Moritsugu
  13. Shuri-nosuke Morikiyo
  14. Shuri-no-suke Nagateru
  15. Shuri-no-suke Moriteru
  16. Shuri-no-suke Morishige (Kanrokusai)
  17. Shuri-no-suke Morifusa
  18. Shuri-no-suke Morisada
  19. Shuri-no-suke Kinjiro
  20. Shuri-no-suke Yasusada

Lähteet

  • Deity and the sword vol 1,2,3 R.Otake
  • Old school essay on japanese martial traditions. E.Amdur
  • Katori shinto ryu warrior tradition. R.Otake
  • The way of the warrior. M.Croucher