Hyoho Niten
Ichi Ryu
Kenjutsu
Hontai Yoshin
Ryu Jujutsu
Tenshinsho-den
Katori Shinto

Ryu
Ryū Kyū
Kobujutsu Hōzon Shinko Kai
Daito Ryu
Aiki Jujutsu
Takumakai
Suio Ryu
Iaikenpo


Koryu.fi

Yoshin ryu Naginata-jutsu

Historia

Yoshin ryun perustaja oli Tenshinsei Akiyama Shirobei, joka oli yksi Daimio Tachibana Muneshigen henkivartioista Yanagawan läänissä Kyushun saarella. Shirobei palkittiin 132,200 kokulla riisiä urheudesta Shimazu- otomon taistelussa vuonna 1586. Se oli ratkaiseva taistelu, jonka Toyotomi shogunaatti hävisi ja joutui perääntymään Tanakuraan Oshulle.

Tarkkoja tietoja perustajan elämästä ei ole tiedossa, mutta hän on elänyt samaan aikaan kuin kuuluisa Tsukahara Bokuden. Lisäksi kerrotaan, että koulun ensiapu ja sairauksista parantamisen tekniikat ovat olleet laajat ja kehittyneet. Kerrotaan myös, että Akiyama Shirobei opiskeli sekä taistelutaitoja että lääketiedettä Kiinassa. Kun daimio Muneshigelle palautettiin hänen alkuperäinen 120,000 kokun palkkansa vuonna 1610 Yanakawan läänistä, tuli Yoshin ryu:sta provinssin virallinen taistelutaito, ja sitä opetettiin myös itsepuolustuksena hovin naisille. Nykyään koulun pääpaikka on Hiroshimassa.

Koulun ominaispiirteet

Koulu sisältää naginata-jutsua, ken-jutsua, bo-jutsua, kusarigama-jutsua, so-jutsua sekä yawaraa. Myös kappo-jutsua eli elvytys- ja ensiaputaitoja opetetaan edelleen. Koulun Naginata-tekniikat tehdään miekkaa ja naginataa vastaan, muissa asekatoissa vastustajalla on miekka. Koulun bo on puolikas bo eli hanbo, sillä harjoitellaan naginatan katkeamisen varalta.
Koulun mottona pidetään: Ole joustava kuin paju, mutta riittävän rohkea. Anna vihollisen leikata lihaasi, jotta voit itse leikata häntä luuhun asti.

Naginatan kultainen kausi sijoittuu 1000 - 1600 -luvuille. Rauhan jakson alkaessa 1600-luvulla maa oli edelleen jakautunut lääneihin, joita hallitsi Daimio eli lääninherra. Yleensä heillä oli alueella linna, jossa asusti sotureiden lisäksi hoviin kuuluvia naisia. Naiset harjoittelivat paikoitellen paljonkin pystyäkseen puolustamaan tarpeen vaatiessa linnaa, herraansa, perhettään ja itseään. Noihin aikoihin Naginata alkoi siirtyä enemmän naisten aseeksi. Tämä aiheutti myös kyseisen aseen kevenemisen ja lyhentymisen. Joissakin perinteisissä koulukunnissa harjoitellaan edelleen miesten raskaalla Naginatalla.

Naiset sitoivat kimonon hihansa Tasukilla (valkoinen liina, joka sidottiin ristiin selän taakse) ja pukeutuivat valkoisiin Tabeihin (perinne sukkiin).
Aizu-Wakamatsu linnan taistelussa naiset kunnostautuivat miestensä rinnalla. Nakano Takeko niminen nainen tappoi kuusi samuraita Naginatalla ennen kuin hänet ammuttiin.

Soke linja

Perustaja Tenshinsei Akiyama Shirobei
2.soke Oe Senbei
3.soke Miura Sadaemon
4.soke Doi Shinzo
5.soke Hotta Magoemonojo
6.soke Hoshino Kakuuemon
7.soke Hoshino Ryusuke
8.soke Hoshino Hiemon
9.soke Shirabe Kotonosuke
10.soke Matsuno Seizaburo
11.soke Ukai Ryuko
12.soke Oyama Takako
13.soke Koyama Takako

Kirjoittajan näkemys koulusta

Olen kaiken kaikkiaan seurannut Nihon Kobudo Kyokain näytöksiä viisi kertaa ja jokaisella kerralla Yoshin ryu on ollut näytöksissä. Tyyli erottuu muista naisten Naginata kouluista selkeästi kolmesta syystä: 1. Asuste on naisten perinteinen kimono (mikäli tekijä on nainen, muutoin miesten kimono ja raidallinen hakama) hihat sidottuina, 2. Vauhti ja 3. Tekniikat useampaa hyökkääjää vastaan. On hienoa nähdä naisia perinteisissä värikkäissä kimonoissa tekemässä vauhdikasta kataa. Joissakin katoissa tekijä nappaa joko oman tai vastustajan kodachin menetettyään naginatansa. Yksi vauhdikkaimmista naisten naginata ryu:sta.


Kai Koskinen