Hyoho Niten
Ichi Ryu
Kenjutsu
Hontai Yoshin
Ryu Jujutsu
Tenshinsho-den
Katori Shinto

Ryu
Ryū Kyū
Kobujutsu Hōzon Shinko Kai
Daito Ryu
Aiki Jujutsu
Takumakai
Suio Ryu
Iaikenpo


Koryu.fi

Yagyu Shinkage ryu Heiho Kenjutsu

Yagyu Shinkage ryun perustajana pidetään Kamizumi Ise-no-kamia (syntynyt 1505?). Ennen koulunsa perustamista hän harjoitteli Nen ryu:ta, Katori Shinto ryu:ta sekä Kage ryu:ta. Hän sai valaistuksen harjoitellessaan Kage ryu:ta, mikä johti oman koulukunnan perustamiseen noin vuosina 1540 – 1541. Hän nimesi koulunsa Shinkage ryu:ksi.

Yksi monista Ise-no-kamin oppilaista oli Yagyu Muneoshi. Hän oli kotoisin Yamaton läänistä Yagyun kylästä. Hänet valittiin Ise-no-kamin seuraajaksi. Muneyoshi muokkasi koulukuntaa ja se nimettiin Yagyu Shinkage ryu:ksi. Muneyoshi teki suuren vaikutuksen Shogun Tokugawa Ieyasuun, ja tämä halusi palkata Muneyoshin miekkailun opettajakseen. Muneyoshi kuitenkin kieltäytyi ikäänsä vedoten. Hän ehdotti virkaan viidettä poikaansa Munenoria, mihin Shogun suostuikin. Siitä alkaen aina Shogunaatin viimeisiin päiviin Yagyu Shinkage ryu:ta opetettiin Tokugawa shoguneille. Tämä teki koulusta myös erittäin kuuluisan.

Osakan linnan piirityksen toisessa osassa eli kesäpiirityksessä Munenori oli Ieyasun pojan Hidetadan joukoissa. Eräänä päivänä linnan puolustajien onnistui tehdä yllätyshyökkäys suoraan Shogunin pääleiriin. Noin 20-30 miestä pääsi pitkän ruohikon seassa hyvin lähelle Hidetadaa. Tällöin Munenori veti miekkansa ja surmasi seitsemän hyökkääjää yksin, taittaen näin pahimman tilanteen, jonka jälkeen yllätetyt vartijat hoitivat loput hyökkääjät.

Koulukunnan opit sisältävät sekä kaisha kenjutsua että suhada kenjutsua eli ensimmäinen on taistelukenttämiekkailua haarniska päällä haarniskoitua vihollista vastaan. Toinen on siviilivaatteissa tapahtuvaa taistelua. Koulukunnassa harjoitellaan seuraavia osa-alueita: kenjutsussa pitkä ja lyhyt miekka sekä niiden yhtäaikainen käyttö, jojutsu eli keppitaistelu ja shurikenjutsu eli heitettävät terät. Harjoittelussa koulu käyttää pääsääntöisesti puuaseita ja fukuro shinaita eli nahalla päällystettyä halkaistua bambua (huom Yagyu ryun erikoisuus on punainen nahka, muut koulut käyttävät valkoista).
Koulukunnan filosofia on hieman monimutkaista ja perustuu keskeisesti "marobashiin", jonka mukaan vihollisen liikkeisiin tulee vastata vapaasti kuin pallo, joka pyörii luonnollisesti alustallaan. Ken-tai-hyori eli hyökkääminen ja odottaminen ovat yksi ja sama asia. Filosofiaan kuuluu myös teoria, jota kutsutaan katsu-jin-ken eli elämää antavaksi miekaksi, tähän kuuluu vihollisen mieleen tunkeutuminen heikkouksia etsien. Koulukunnan tärkeimmät tekniikat ovat jumonji-gachi sekä gasshi, joissa miekkamies voittaa vihollisensa puolustamalla omaa keskilinjaansa.

Yagyu Shinkage ryu jakaantui kahtia jo varhain Edo Yagyu (nyk Tokio) ja Owari Yagyu (nyk Nagoya) linjoihin. Molemmat opettivat Tokugawoja. Owari Yagyu Shinkage ryun 22.soke on Yagyu Koichi.

Koulukunta olisi tuskin niin tunnettu nykyaikana ilman Munenorin kirjoittamaa rullaa Heiho Kaden Sho sekä hänen ja Zen-munkki Takuan Sohon välistä kirjeenvaihtoa, joka on julkaistu nimellä Liikkumaton Mieli. Edellä mainituista syistä Yagyu shinkage ryu yhdistetäänkin voimakkaasti Zen-uskontoon. Molemmista kirjoista löytyy erittäin hyvät käännökset englanniksi Scott Wilsonin kääntäminä Heiho Kaden sho, Life giving sword sekä Yagyu Munenori 1632 ja Fudo chishin myoroku, Unfettered Mind, Takuan Soho. Molemmat ovat erittäin suositeltavaa luettavaa japanilaisen miekkailun harjoittelijoille ja tutkijoille.


Kirjoittajan näkemys koulukunnasta.

Yagyu Shinkage ryu on usein mukana molempien koryu-liittojen näytöksissä. Lisäksi olen kerran saanut yksityisen näytöksen selityksineen, koska erään harjoittelemani koryun japanilainen oppilas harjoittelee myös Yagyu Shinkage ryuta. Pääasiassa katat ovat lyhyitä, mutta joissakin pidemmissä katoissa toistetaan mielestäni paljon samaa iskua samaan kohteeseen. Tälläkin on varmasti tarkoituksensa, joka ei aukea kuin koulun opiskelijalle. Yksi erikoinen kata on myös sellainen, jossa puolustaja vaihtaa kädet ns väärinpäin eli vasen eteen ja oikea taakse. Vastaavaa en ole ikinä nähnyt muiden koulukuntien tekevän. Toinen melko ainutlaatuinen kata on sellainen, jossa hyökkääjä heittää bokkeninsa vastustajaa kohti. Mieleenpainuvin näytös itselleni onkin ollut Tokio budokanin näytös vuonna 2006, jossa koulukunnan jäsen löi häntä kohti heitetyn bokkenin (puumiekka) poikki ilmasta. Yleensä miekka lyödään vain alas. Sain tapahtuman ikuistettua videolle.


Kai Koskinen















Yagyu Sekishusai Munenori


Yagyu Jubei Mitsuyoshi


Yagyu Muneyoshi