Hyoho Niten
Ichi Ryu
Kenjutsu
Hontai Yoshin
Ryu Jujutsu
Tenshinsho-den
Katori Shinto

Ryu
Ryū Kyū
Kobujutsu Hōzon Shinko Kai
Daito Ryu
Aiki Jujutsu
Takumakai
Suio Ryu
Iaikenpo


Koryu.fi

Yagyu Shingan ryu Katchu Heiho

Historia

Koulukunta perustettiin 1600-luvun alkupuolella. Koulun perustaja oli Takenaga Hayato. Hän oli harjoitellut useita muita koulukuntia ja saavuttanut näissä opettajan tason. Myöhemmin hän palveli Yagyu:n sukua ja harjoitteli luonnollisesti miekkailua. Perustaessaan omaa kouluaan, hän sai luvan käyttää nimeä Yagyu shingan ryu. Myöhempinä vuosinaan hän muutti erakoksi Takasugaan, Toshogun Miyagi keniin. Hän kuitenkin jatkoi joidenkin oppilaiden opettamista. Siellä on edelleen hänen oppilaidensa pystyttämä muistomerkki (1792) hänen kunniakseen. Tätä koulua on opetettu Sendain läänin sisällä monissa paikoissa, myös Edon alueella. Suuri joukko sotureita, jotka palasivat kotikuntaansa eläkkeelle ja palvelivat siellä rajavartijoina, harjoittelivat tätä koulua.

Läpi monen sukupolven tämä koulu on matkannut nykyaikaan. Parhaiten koulu on menestynyt Tohokun alueella. Takenagan jälkeen koulussa on ollut monia tasokkaita mestareita kuten Yoshikawa Ichiroemon, Ito Kyusaburo ja Koyama Samon Yukifusa, jota kutsuttiin myös koulun vahvistajaksi. Koyama Samon opetti Edon alueella ja myöhempinä vuosinaan hän palasi kotikonnuilleen opettamaan oman klaaninsa sotureita. Hänen seuraajiaan olivat Aizawa Tadanoshin Token ja vähän myöhemmin Edo-kauden lopussa Hoshi Hikojuro. Hoshi Kunio on ensimmäinen Yagyukan dojon johtaja, perustaja ja nykyinen pääopettaja. Hän on Hikojuron neljännen sukupolven perillinen. Tässä Koulussa on useita osa-alueita kuten Jujutsu, Iai, Bojutsu ja Katchu kenjutsu.

Koululle ominaiset periaatteet

älä hyökkää, puolusta. Seiso normaalisti ja odota vihollisen hyökkäystä ilman ajatuksia tai mielikuvia. Hyökkää vastahyökkäyksellä silmänräpäyksessä. Käytä vihollisen omaa voimaa ja käytä hänen jalkojaan, lantiotaan ja vartaloaan kuin käyttäisit aseita.

Soke linja

Perustaja. Takanage Hayato Kanetsugu
2.soke Yoshikawa Ichiroemon
3.soke Ito Kyusaburo
4.soke Koyama Samon Yukifusa
5.soke Aizawa Tadanoshin Token
6.soke Chiba Yoshihiro
7.soke Satake Morinosuke
8.soke Kato Kenzo
9.soke Hoshi Sadakichi
10.soke Hoshi Seiuemon
11.soke Hoshi Hikojuro
12.soke Hoshi Kunio
13.Sohonbu cho Hoshi Kunio 2.nd

Kirjoittajan näkemys koulusta

Yagyu Shingan ryu Heiho on niitä harvoja kouluja, jotka tekevät lähes kaikki näytöksensä haarniskat päällä. On hienoa nähdä Katchu-kenjutsua ja eri aseiden käyttöä haarniskoitua hyökkääjää vastaan. Yksi erikoisimmista yhdistelmistä on metallisen jalkaväen hatun käyttö miekkaa vastaan. Jotkut asiantuntijat ovat tosin sitä mieltä, että samurait eivät ole käyttäneet Sayaa eli tuppea torjumiseen tai lyömiseen. Jujutsussa käytetään toisen Yagyu Shingan ryu:n tavoin atemeja irrottautumisiin ja useampi tekniikka päättyy niin, että ukea autetaan tekemään takaperin voltti. Tämän todellinen tarkoitus lienee Taijutsun tavoin pudottaa uke selälleen polven päälle tai vastaavasti niskoilleen. Itselleni ei ole täysin selvää kuinka koulukunnat ovat nivoutuneet toisiinsa. Taijutsun 2. soke Koyama Samon on kuitenkin myös Katchu Heihon soke listalla numero 4. Koulujen yhteyden näkee aseettomassa tekniikassa.
Koulukunnan nykyistä päämiestä ei kutsuta tällä hetkellä Sokeksi, vaan Shohonbu Cho:ksi. Syytä tähän en tiedä, mutta Yagyu Shingan ryu Taijutsu ja Yagyu Shingan ryu Katchu Heiho ovat nykyisin hyvissä väleissä ja Hoshi Kunio Toinen on kuulemma vielä erittäin nuori. Edellä mainituilla asioilla saattaa olla arvonimen käytön kannalta vaikutusta.


Kai Koskinen