Hyoho Niten
Ichi Ryu
Kenjutsu
Hontai Yoshin
Ryu Jujutsu
Tenshinsho-den
Katori Shinto

Ryu
Ryū Kyū
Kobujutsu Hōzon Shinko Kai
Daito Ryu
Aiki Jujutsu
Takumakai
Suio Ryu
Iaikenpo


Koryu.fi

Takenouchi ryu Hinoshita Torite Kaisan

Koulukunnan perustamispäivä on poikkeuksellisen tarkasti tiedossa 24.6.1532. Perustaja oli Takenouchi Nakatsudayu Hisamori. Koulukuntaa pidetään jujutsu-tyylien arkki-isänä. Yawaraa tai jujutsua oli toki harjoiteltu aiemminkin, mutta Takenouchi ryu oli ensimmäinen tai ensimmäisiä koulukuntia, joissa aseeton taistelu oli pääsijalla. Koulukunnan harjoitteluun kuuluu kuitenkin myös aseilla harjoittelua.
Takenouchi Hisamori palveli aktiivipalvelusaikanaan Tsurutan, Sannomiyan ja Ichinosen linnoissa.

Takenouchi suku voidaan jäljittää suoraan Minamotojen sukuun. Hisamorilla oli hoviarvo ja hän oli vastuussa Ichinosen linnasta, joka sijaitsi korkealla Sakushun vuorella. Linnasta ei ole jäljellä muuta kuin vuori, jolla se aikoinaan sijaitsi. Strategisesti hyvästä sijainnistaan huolimatta linna hävittiin taistelussa Toyotomi Hideyoshin vasallille Ukita Ienaolle. Koulukunnan rullissa kerrotaan, että hävittyään sukunsa linnan hän perääntyi noin kolmen kilometrin päähän pohjoiseen. Hän pysähtyi Sannomiyaan Atago pyhäkköön, joka on Hachiman eli sodan jumalalle pyhitetty pyhäkkö sekä Minamotojen suojelusjumala, suorittamaan askeettista harjoittelua. Kuudentena yönä hän sai ilmestyksen unessaan: pelottavan näköinen vuoristomunkki-soturi (Yamabushi) ilmestyi hänelle. Munkki oli niin pelottavan näköinen, että Hisamori hyökkäsi tämän kimppuun. Munkilla oli kuitenkin valtavat voimat ja hän oli taitava taistelutaidoissa, joten Hisamori hävisi kaikki yrityksensä. Tämän jälkeen munkki opetti Hisamorille viisi tapaa voittaa vihollinen nopeasti. Näistä tekniikoista tuli Shinden Torite Gokajo. Sen jälkeen Yamabushi otti Hisamorin puumiekan, joka oli 72cm ja katkaisi sen puoliksi polveaan vasten. Jäljelle jääneen palan hän antoi Hisamorille ja sanoi, että tämän tulisi käyttää lyhyempää asetta vyön läpi pistämiseen. Tämän jälkeen hän opetti Hisamorille 25 tapaa käyttää lyhyttä terää. Näistä tekniikoista tuli koulun perusta Kogusoku koshi no mawari.

Tämän jälkeen Hisamori asettui pieneen maanviljelijäkylään, missä hän opetti uutta koulukuntaansa perhetraditiona. Myöhemmin Hisamorin poika Hisakatsu sai itseltään keisarilta virallisen tunnustuksen ja nimityksen Hinoshita Torite kaisan (pidätystekniikoiden kehittäjä). Koulukunta tuli tunnetuksi ympäri Japania.

Koulukunnan historia on poikkeuksellisen hyvin taltioitu. Jo toinen ja kolmas soke alkoivat ylläpitää Takenouchi kei sho kogo den -rullaa, johon jokainen soke merkitsee hänen aikakaudellaan koulukunnalle historiallisesti merkitykselliset tapahtumat ja mahdolliset tekniikkalisäykset. Tekniikoita koulussa riittääkin. Niitä on noin 500.
Koulukuntaan kuuluvat seuraavat osa-alueet: kogusoku, jujutsu, bojutsu, kenjutsu, iaijutsu, naginatajutsu, tessenjutsu, mushagarame ja sakkatsu ho.

Useat koulukunnan oppilaat muokkasivat koulun oppeja ja perustivat omia tyylejään. Takenouchi ryusta polveutuu mm Soshitsu ryu, Hoki ryu koshinomawari, Rikishin ryu, Fusen ryu ja Takagi ryu taijutsu (Hontai Yoshin ryu). Edellä mainitusta syystä Takenouchi ryu:ta pidetäänkin yhtenä jujutsu-tyylien arkkikouluna.
Koulukunta siirtyy edelleen suvussa ja päälinjan nykyinen 14.soke on Takenouchi Toichiro Hisamune.


Kirjoittajan näkemys koulusta

Olen nähnyt koulukunnan useasti Nihon kobudo kyokain näytöksissä. Soke-linjan näytöksissä on yleensä kaksi esiintyjää: soke ja hyökkääjä. Soke-linja ei myöskään esittele kouluaan kovin laajasti, yleensä ainoastaan Kogusokun. Tekniikka on vahvaa, näyttävää ja vaativan näköistä. Soke-linja tekee tekniikat puuaseilla, kun taas sodenke-linja käyttää metallisia harjoitusaseita. Käsittääkseni soke-linja on pienin oppilasmäärältään, osaksi kuulemma siksi, että dojo sijaitsee edelleen täysin maaseudulla.


Kai Koskinen