Hyoho Niten
Ichi Ryu
Kenjutsu
Hontai Yoshin
Ryu Jujutsu
Tenshinsho-den
Katori Shinto

Ryu
Ryū Kyū
Kobujutsu Hōzon Shinko Kai
Daito Ryu
Aiki Jujutsu
Takumakai
Suio Ryu
Iaikenpo


Koryu.fi

Shinto Muso ryu Jojutsu

Historia

Koulun perustaja Muso Gonnosuke Katsuyoshi oli Katori Shinto ryu:n seitsemännen pääopettajan oppilas. Hän opiskeli myös Kashima Shinto ryu:ta Sakurai Okumanokamin johdolla, saaden tästä koulusta myöhemmin Menkyon. Myöhemmin Gonnosuke tuli siihen tulokseen, että miekka vahingoittaa ihmistä, keppi ei. Keppitaistelutaidot ovat aina olleet osa bushidoa, mutta Gonnosuke päätti tehdä koulun, jossa keppi olisi pääase. Hän keskitti kaikki kykynsä ja voimansa kehittäessään uutta kouluaan. Kerrotaan, että Gonnosuke olisi ottanut yhteen Miyamoto Musashin kanssa ja hävinnyt Musashille tämän käyttäessä ristitorjuntaa (Juji Dome). Masentuneena tappiostaan hän asettui harjoittelemaan Homan vuorelle (nykyään Fukuokan lääni) ja meditoimaan Homangun pyhään temppeliin. Hän harjoitteli askeettisesti myös Tendai Shingon lahkon tapoja. Viimein hän sai valaistuksen ja alkoi ymmärtää pyöreän kepin henkeä.

Koulun historia kertoo, että hän olisi otellut Musashin kanssa uudestaan ja voittanut. Tästä Musashin ja Gonnosuken kohtaamisesta toistamiseen ei kuitenkaan ole todisteita. Tosin Tsukuban pyhäkössä Ibarakin läänissä on kirjoitus, jossa kerrotaan, että Gonnusuke voitti uusintaottelun. Mutta koska tästä ei ole löytynyt muita todisteita, sitä pidetään epäilyttävänä. Edellinen teksti on mainittu koulun omassa historiassa.

Gonnosuke päätti lyhentää keppiä ja näin hän kehitti Jojutsun, jonka hän yhdisti aiemmin oppimaansa miekkailuun, joka oli peräisin Shindo Shinto ryusta. Gonnosuke yhdisteli myös miekan, keihään ja Naginatan tekniikkaa, kun hän loi Shinto Muso ryun. Myöhemmin Shinto Muso ryu siirtyi Chikuzen Kurodan lääniin, jossa se pysyi klaanin sisäisenä koulukuntana (Otome ryu) aina Meiji-kauden loppuun. Viides päämies Harada Heizo Nobusada sai koulun kukoistamaan. Seitsemäs pääopettaja Nagatomi Koshiro Hiratomo lisäsi kouluun sekä aseita että katoja. Edo-kauden lopulla Ansei kaudella (1854- 1860) koululla oli yli tuhat oppilasta seuraavien mestareiden alaisuudessa: Hamachi Seiichi Nobutoshin, Okuma Arahito Nobukatsun ja Hirano Kichiroemon Yoshiharun. Meiji- ja Taisho-aikakausilla koulua luotsasivat mm Hirano Saburo Yoshimitsu, Yoshimura Hanjiro Nobuyoshi, Uchida Ryogoro ja Shiraishi Hanjiro Shigeaki.

Koulun ominaispiirteet

Keppi on suora ja kepin halkaisija on 8 bu = 2.42 cm, pituus on 4 shakua 2 sunia ja 1 bu = 126cm. Aseen kumpaakin päätä käytetään iskuihin, pistoihin ja pyyhkäisyihin. Pituutensa ansiosta aseen otteita on helppo muuttaa. Pistot, ohjaukset, lukot ja toisen aseen sivuun heitot kuuluvat tämän koulun tekniikkavalikoimiin.

Harjoittelu alkaa siitä, että opetellaan kaksitoista perustekniikkaa, jotka sisältävät koululle tärkeät ominaisuudet. Tämän jälkeen aloitetaan kata-harjoittelu miekkaa vastaan. Katasarjoja on seuraavasti: Omote, Chudan, Ran-ai, Kage, Sammidare, Gohon no Midare ja Okuden. Viimeisenä opeteltavaa Gogui Hideniä kutsutaan myös Go muso no jo. Tämä sarja opetetaan vain Menkyo Kaiden arvon omaaville.

Koulun Motto

Kerran opitulla miekkailun taidolla ei ole tiettyä harjoituspaikkaa, mutta iskettäessä, siinä on voimaa murskata rautaseinä. Kun vihollinen ei iske miekallaan, voit vain katsoa. Ei ole tarpeen liikkua miekan tieltä, joka ei yllä sinuun kuitenkaan. Se on keppitaistelun periaate. Oppia ilman vahingoittamista voi harjoitella ainoastaan keppitaidolla.

Koulukunnan harjoitteluun kuuluvat seuraavat osa-alueet: Jojutsu ja Kenjutsu. Lisäksi kouluun on lisätty seuraavat koulukunnat tai osia niistä: Uchida ryu tanjojutsu, Ikkaku ryu juttejutsu, Isshin ryu kusarigamajutsu ja Ittatsu ryu hojojutsu.

Soke linja

Perustaja. Muso Gonnosuke Katsuyoshi
2.soke Okubi Magoemon Yoshikane
3.soke Matsuzaki Kinuemon Shigekatsu
4.soke Higuchi Hanuemon Katsunobu
5.soke Harada Heizo Nobusada
6.soke Hara Shiuemon Ujisada
7.soke Nagatomi Koshiro Hisatomo
8.soke Ono Kyusaku Tomotoki
9.soke Konishi Bundayu Satoshi
10.soke Hamchi Seiichi Nobutoshi
11.soke Hirano Yoshizo Yoshiharu
12.soke Yoshimura Hanjiro Nobuyoshi
13.soke Shiraishi Hanjiro Shigeaki

Tällä hetkellä koululla ei ole nimettyä pääopettajaa. Koulu on jakautunut siten, että on useampia opettajia, joilla on Menkyo Kaiden –arvo. He opettavat omia ryhmiään pitämättä juurikaan yhteyttä toisiinsa. Suurimmat ryhmät ovat Otofuji-linja sekä Shimizu-linja. Näistä ensin mainittu on Nihon Kobudo Kyokain jäsen.

Jodo joka tulee alun perin Shinto Muso ryu Jojutsusta, on alkanut etääntyä voimakkaasti alkuperäiskoulusta teknisesti. Viimeinen tieto perustuu erään vanhan liiton SMR:n Menkyo kaidenin näkemykseen. (Saanut Menkyo kaidenin Shimizu Takaji senseiltä)

Shinto muso ryu Suomessa.

Suomessa International Jodo Federationin alaisuudessa harjoittelee Helsinki Jodokai, Nino Lindsrömin alaisuudessa ja hän taasen Ruotsalainen Michael Söderkvistin alaisuudessa.

Suomen kendoliiton alaisuudessa harjoitellaan Jodo nimistä gendai budo laji joka on eräänlainen lyhennelmä Shinto Muso ryusta. Pidempään harjoitelleet harjoittelevat varsinaista Shinto muso ryuta Ruotsissa asuvan Takao Momiyama sensein alaisuudessa. Hän käy Suomessa pari kertaa vuodessa opettamassa. Toinen Suomalaisiin vaikuttava opettaja on Shizufumi Ishido sensei. Shinto Muso ryun harjoittelu alkoi Kendoliiton Jodo harjoittelijoiden parissa 2000 vuoden puolissa välissä. Osa kendoliiton Jodo harjoittelijoista harjoittelee koryuna Shinto Muso ryuta ja osa Suio ryuta.

Kirjoittajan näkemys koulusta

Olen nähnyt Shinto Muso ryuta usein sekä näytöksissä että harjoituksissa Japanissa. Osaksi tämä johtuu siitä, että Hontai Yoshin ryu:lla ja Shinto Muso ryu:lla on kerran viikossa jaettu vuoro Hontai Yoshin ryu:n hombu dojolla. Koulun perustasolla tehdään paljon perusteiden toistoa, mikä on tietenkin tarpeellista jatkoa ajatellen. Koulun Kusarigamassa on todella pitkä naru (3.6 metriä) ja tämän aseen käyttäjät (ainakin ne jotka olen nähnyt) ovat todella taitavia sen hallinnassa. Koulun tekniikat ovat mielenkiintoisia. Pyyhkäisyt ja vastustajan aseen ohjaukset ovat todella voimakkaita.
En kuitenkaan pidä realistisena kahta miekkaa vastaan tehtyä tekniikkaa, jolla Gonnosuken kerrotaan voittaneen Musashin, koska se on aika hidas. Jos todella mietitään kuinka monta tositaistelua Musashilla oli takanaan, on erittäin epätodennäköistä, että hän olisi erehtynyt tähän tekniikkaan. En usko, että tekniikka olisi niin tehokas, että sillä olisi vaikutusta kokeneeseen taistelijaan.
Lisäksi Musashi ei omien sanojensa mukaan koskaan hävinnyt.

Toisaalta minun näkökulmani on hieman puolueellinen Hyoho Niten Ichi ryu:n harjoittana.