Hyoho Niten
Ichi Ryu
Kenjutsu
Hontai Yoshin
Ryu Jujutsu
Tenshinsho-den
Katori Shinto

Ryu
Ryū Kyū
Kobujutsu Hōzon Shinko Kai
Daito Ryu
Aiki Jujutsu
Takumakai
Suio Ryu
Iaikenpo


Koryu.fi

Yagyu Shingan ryu Taijutsu

Koulukunnan perustaja oli Araki Mataemon (1584 – 1637), joka harjoitteli Yagyu Shinkage ryu:ta Yagyu Muneorin alaisuudessa. Perustaessaan oman koulun hän nimesi sen Arakido:ksi. Myöhemmin Yagyu Jubei tarjosi hänelle mahdollisuutta käyttää Yagyu suvun nimeä, niinpä hän uudelleennimesi koulunsa Yagyu Shingan ryu:ksi. Shingan merkitsee sekä silmillä että mielellä näkemistä.

Yagyu Shingan ryu sisältää tekniikkaa ja taktiikkaa haarniska päällä sekä ilman haarniskaa. Nykyisin koulussa harjoitellaan ilman haarniskaa, mutta oppilaille opetetaan tekniikkaa haarniskaan pukeutunutta vastaan. Koulu on kokonaisvaltainen systeemi alkaen taijutsusta (vartalon taito), joka vahvistaa sekä ruumista että mieltä. Tämän jälkeen siirrytään asetekniikoihin alkaen bojutsusta (keppi taito), joka on varsin vahvaa. Sitä seuraavat kenjutsu (miekkailutaito), iaijutsu (miekan vedon taito) ja hojojutsu (vihollisen pidätysnarulla sitominen).

Edo kaudella Koyama Samonin ollessa 2. sokena (1718 – 1800) koulu levisi Sendain lääniin. Koyama Samon oli myös Yagyu Shingan ryu:n Katchu Heiho:n 4. soke. Muuten koulujen soket ovat olleet eri henkilöitä. Yhdessä vaiheessa koulua kutsuttiin myös Goto-ha Yagyu shingan ryu:ksi. Koulukunta on vaikuttanut myös moderniin budoon: sekä judon Jigoro Kano että aikidon Morihei Ueshiba harjoittelivat koulua aikoinaan. Koulu on ottanut käyttöön kyu-dan systeemin vanhojen densho arvojen rinnalle.

Harjoittelijat käyttävät valkoista otsaliinaa. Tämä kuvaa vanhan ajan otsaliinaa, joka oli vahvistettu rautalevyillä ja ketjupunoksella.

Pääopettaja-linja

Perustaja. Araki Mataemon
2. Koyama Samon
3. Matsuo Oriemon
4. Maehara Gentazaemon
5. Iwamotocho Uemon
6. Gotoh Yagyusai
7. Ohshima Masateru
8. Hoshino Tenchi
9. Yamamoto Wasaburo
10. Muto Masao
Nykyinen pääopettaja 11. soke Kajitsuka Yasushi
Sijainti: Kanakawa

Kirjoittajan näkemys koulusta

Taijutsun perustekniikat perustuvat atemeilla irrottautumiseen, jota seuraa uken kaato, heitto tai nosto niin, että uke on kokonaan ilmassa. Noston todellinen tarkoitus lienee joko pudottaa uke selkä edellä polven päälle tai heittää hänet niskoilleen. Aseettomana tehdään tekniikkaa myös kodachia vastaan. Asetekniikat ovat suhteellisen lyhyitä. Bojutsun ensimmäinen sarja tehdään niin, että molempien osapuolten tekniikat ovat lähes identtiset. Ura sarja näyttää enemmän taisteluun tarkoitetulta. Kenjutsu katat tehdään bokkeneilla, joissa on massiiviset tsubat. Itse katat ovat varsin lyhyitä ja yksinkertaisia.
Länsimaissa Yagyu Shingan ryu Taijutsu sekä Heiho sekoitetaan usein Yagyu Shinkage ryu:hun, vaikka nämä ovat tietysti kaksi tai oikeastaan kolme eri asiaa.


Kai Koskinen