Hyoho Niten
Ichi Ryu
Kenjutsu
Hontai Yoshin
Ryu Jujutsu
Tenshinsho-den
Katori Shinto

Ryu
Ryū Kyū
Kobujutsu Hōzon Shinko Kai
Daito Ryu
Aiki Jujutsu
Takumakai
Suio Ryu
Iaikenpo

Hyoho
Taisha ryu

Daito Ryu Aiki Jujutsu Takumakai

Suurin perinteinen jujutsu-tyyli

Daitoryulla on yli 1000-vuotinen historia. Lajin lähtökohtana oli Japanin sotilasluokan tarve luoda tehokas lähitaistelumenetelmä omaksi ja läheisten turvaksi. Daitoryu aikijujutsu on yksi vanhimmista yhä opetettavista jujutsu-tyylisuunnista koko maailmassa. Pitkästä perinteestään ammentavaa lajia kehitetään jatkuvasti vastaamaan modernin ihmisen tarpeita. Nykyään Daitoryu aikijujutsu on harrastajamäärältään suurin jujutsu-tyylisuunta Japanissa, ja sitä pidetään kansallisaarteena. Daitoryu on Japanin opetusministeriön alaisuudessa toimivan Japanin perinteisten taistelulajien järjestön, Nihon kobudo kyokai, jäsen. Daitoryu aikijujutsu tarkoittaa suomeksi vapaasti käännettynä suurta itäistä harmonisen voiman, joustavan tekniikan koulukuntaa.

Sokaku Takeda ja Takuma Hisa

Sokaku Takeda (1860-1943) tunnetaan parhaiten henkilönä, joka toi Aizu klaanin taistelutaidon, Daito ryu aikijujutsun, julkisuuteen. Hän opetti budoa aktiivisesti yli viidenkymmenen vuoden ajan lukuisille oppilaille. Kuuluisin hänen oppilaistaan oli Morihei Ueshiba, joka myöhemmin loi aikidon Daitoryun perusteista. Sokaku hallitsi Daitoryu mukaan lukien kaikki perinteiset samuraiden kahdeksantoista taistelutaitoa. Hän omisti koko elämänsä näiden taitojen kehittämiseen ja edelleen opettamiseen. Tämä näkyi hänen mahtavassa teknisessä osaamisessaan ja kurinalaisessa elämänasenteessaan, minkä vuoksi häntä kutsuttiinkin viimeiseksi samuraiksi.

Takuma Hisa (1895-1980) oli ainoa, joka sai Sokaku Takedalta todistuksen Daito ryu aikijujutsun täydellisestä oppimisesta (Menkyo Kaiden). Hisan oppilaat perustivat Daito ryu aikijujutsu Takumakai -liiton. Takumakai toimii Japanissa pääasiassa Kansain alueella Osakassa ja sen ympäristössä. Takumakain tarkoituksena on säilyttää Daitoryu tuleville sukupolville, edistää lajin harjoittelua sekä kehittää ja levittää sitä edelleen. Takumakain helsinkiläiset jäsenseurat, Fudoshin ry Mudoson ry, ovat Euroopan ainoat paikat, joissa harjoitellaan ja opetetaan Daitoryu aikijujutsua Takumakain tapaan.

Daitoryu aikijujutsu ja Suomi

Daitoryu aikijujutsua on harjoiteltu Suomessa vuodesta 1995. Silloin Marko Kempas ja Pasi Savoranta olivat ensimmäisinä suomalaisina Osakassa harjoittelemassa Daitoryuta ja Onoha Ittoryu kenjutsua kolmen kuukauden ajan ja Suomeen palattuaan Daitoryun harjoittelu aloitettiin täällä. Japanilaiset opettajat ovat siitä lähtien käyneet vuosittain opettamassa yhdestä kolmeen kertaan keskimäärin kymmenen päivää kestävillä leireillä Helsingissä. Suomalaiset opettajat Fudoshinista ja Mudosonista käyvät joka vuosi Japanissa harjoittelemassa Takumakain eri saleilla.
Jyrki Rytilä, 4.dan on korkeimman tason opettaja Daitoryu aikijujutsu Takumakaissa Japanin ulkopuolella.


Takeshi Kawabe Shihan 8.dan ja ukena Jyrki Rytilä 4.dan