Hyoho Niten
Ichi Ryu
Kenjutsu
Hontai Yoshin
Ryu Jujutsu
Tenshinsho-den
Katori Shinto

Ryu
Ryū Kyū
Kobujutsu Hōzon Shinko Kai
Daito Ryu
Aiki Jujutsu
Takumakai
Suio Ryu
Iaikenpo


Koryu.fi

Taisha ryu Kenjutsu

Taisha ryu:n perusti Marume Kurando (1540 – 1629). Hänet tunnettiin myös nimellä Marume Ishimi no Kami Nyodo Tessai Fujiwara Nagayoshi Kurando no Suke. Kerrotaan, että Marume hallitsi miekan jo nuorena miehenä, ja että hän kävi ensimmäisen kaksintaistelunsa jo kuusitoistavuotiaana. Tämän jälkeen hän opiskeli Chujo ryu:ta Izu no Kamin alaisuudessa Amakusassa noin kaksi vuotta. Myöhemmin noin yhdeksäntoistavuotiaana hän liittyi Shinkage ryu kenjutsu kouluun. Marume Kurando oli kuullut kuuluisasta opettajasta nimeltään Kami Izumi Ise no Kami Nobutsuna:sta, joka majaili tuolloin Kiotossa. Marume halusi testata taitojaan kuuluisan mestarin kanssa. Hän saikin mahdollisuuden, mutta tuli pahasti pieksetyksi. Tästä kuitenkaan lannistumatta hän pyysi välittömästi päästä oppilaaksi. Noin viiden vuoden kovan harjoittelun jälkeen hän saavutti Menkyo Kaiden arvon (koulun päästötodistus) vuonna 1567. Palattuaan kotiseudullensa, hän jatkoi harjoitteluaan lisäten ohjelmaansa Marishiten no ho:n opiskelun. Marishiten on budhalaisuuden sodanjumala. Erityisesti Mikkyo budhalaisuudessa on paljon tähän liittyviä esoteerisia opetuksia ja loitsuja. Lisäksi hän tutki muinaisia Izanagi Izanami no ho shinto jumalia, jotka liittyvät Japanin luomiskertomukseen. Edellä mainittujen oppien avulla hän perusti oman koulukuntansa, jota hän kutsui ensin Shinkage Taisha ryu:ksi. Myöhemmin Shinkage jäi pois ja koulun pysyväksi nimeksi tuli Taisha ryu.

Taisha ryu on sogo bujutsu koulukunta, joka sisältää ken-jutsua, iai-jutsua, kodachi-jutsua, so-jutsua sekä vähemmän tunnettua metsubushi-jutsua eli silmien sokaisua, joko väliaikaisesti tai pysyvästi. Tämän kaltaiset tekniikat olivat erityisesti Ninjojen suosiossa, mutta myöhemmin myös feudaali ajan poliisi otti vastaavat tekniikat käyttöönsä (nykyisin kyynelkaasu).
Koulun tärkeimpänä oppina pidetään Ura Tachia.

Kurando halusi näyttää luomansa koulukunnan omalle opettajalleen. Tarinan mukaan järjestettiin näytös, jossa Marume Kurando esiintyi opettajansa Nobutsuna Ise no Kami:n kanssa itse Shogun Ashikaga Teruyoshi:lle. Kerrotaan, että Shogun olisi ollut niin otettu näytöksestä, että hän olisi antanut kirjeen, jossa luki: "Parasta strategiaa taivaan alla, Kami Izumilta. Tätä koulua tulee kohdella kuin aarretta." Näytös ja kirje antoivat välittömästi kuuluisuutta ja kunniaa uudelle tyylille.

Marume Kurando palasi kotiinsa Kyushulle ja asettui sotaherra Sagara Yoshiakin palvelukseen (Higo:n lääni, nykyinen Kumamoto). Kun Shimazu klaani hävisi Toyotomi Hideyoshille ratkaisevan taistelun vuonna 1587, syytettiin tappiosta osaltaan Kurandoa ja hänen Taisha ryu:taan. Hän joutui epäsuosioon noin viideksitoista vuodeksi. Tänä aikana hän kuitenkin kehitti taitojaan ja loi mm Sagara shinobi -ryhmän, jota käytettiin mereltä tapahtuvaa salakuljetusta vastaan sekä vartioimaan tärkeitä henkilöitä.

Vanhat päivänsä Marume Kurando viljeli maata ja eli hiljaista elämää.
Taisha ryu on elinvoimainen koulukunta.

Koulun nykyinen 13.soke on Yamakita Taketada.

Kirjoittajan näkemys koulukunnasta

Taisha ryu:ta ei näe kovin usein NKK:n näytöksissä, mutta kuitenkin silloin tällöin. Koulun tekniikat näyttävät toimivilta. Iai on nopeaa ja liikkuvaa, kunnon taistelutekniikkaa, ei mitään fiilistely hifistelyä. Myös näkemäni paritekniikat olivat varsin fiksun oloisia. Potku kesken ottelun yllättäisi varmasti vaikka kendo-kilpailuissa. Valitettavasti en ole nähnyt kaikkia osa-alueita, mutta kaiken kaikkiaan koulu vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta, jopa verrattuna moniin tunnetumpiin koulukuntiin.


Kai Koskinen