Hyoho Niten
Ichi Ryu
Kenjutsu
Hontai Yoshin
Ryu Jujutsu
Tenshinsho-den
Katori Shinto

Ryu
Ryū Kyū
Kobujutsu Hōzon Shinko Kai
Daito Ryu
Aiki Jujutsu
Takumakai
Suio Ryu
Iaikenpo


Koryu.fi

Saburi ryu Sojutsu

Saburi ryu on yksi näyttävimmistä keihäskouluista. Koulukunnan keihäänvarsi on varustettu suurehkolla väistinkoukulla, jolla on tarkoitus torjua ja kontrolloida vihollisen asetta. Terän pituus on 63 senttiä. Se on kaksiteräinen ja läpileikkaukseltaan vinoneliö.

Koulukunnan keihäsmies ei ainoastaan pistä, vaan myös leikkaa pyyhkäisevillä liikkeillä, kun kontakti vihollisen aseeseen syntyy väistimellä. Koulussa onkin olemassa sanonta: miekat ovat pistämiseen, keihäät ovat leikkaamiseen. Saburi ryu myös edustaa tätä ideologiaa.

Koulukunnan perustaja oli Saburi-no-suke Shigetaka. Hänen opettajansa oli Toda ryu:n perustaja Toda Gosei, jonka alaisuudessa Shigetaka opiskeli. Hän loi salaa oman koulunsa, joka perustui Todan opetuksiin.
Myöhemmin Shigetakasta tuli tunnettu soturi, joka taisteli Tokugawa Ieyasun joukoissa Sekigaharan taistelussa (1600). Tämän jälkeen hän oli Ikeda Terumasan vasallina ja hänen koulukuntaansa opetettiin sotureille mm seuraavissa paikoissa: Fukuyamassa, Sakurassa, Ikishitaka Matsussa, Mitossa, Hiroshimassa ja Iyo ozussa.

Koulun nykyinen 12.soke on Kawase Kazumichi

Kirjoittajan näkemys koulukunnasta

Koulun yari on todella vakuuttavan näköinen ja terä vastaavan kokoinen. Soken tehdessä kataa näkee aseen värähtelystä, kuinka terässä ja iskuissa on massaa. Koulu tekee pari kataa välillä haarniskat (Yoroi) päällä. Kaunista katsella.


Kai Koskinen