Hyoho Niten
Ichi Ryu
Kenjutsu
Hontai Yoshin
Ryu Jujutsu
Tenshinsho-den
Katori Shinto

Ryu
Ryū Kyū
Kobujutsu Hōzon Shinko Kai
Daito Ryu
Aiki Jujutsu
Takumakai
Suio Ryu
Iaikenpo


Koryu.fi

Ogasawara ryu Kyubajutsu

Koulukunnan juuret ovat Minamoto suvun traditiossa, jota kutsuttiin Kyuho Tekiden:ksi. Ogasawaran suvun juuria voidaan seurata Minamotojen sukuun Kai:n lääniin. Koulun ensimmäinen mestari oli Ogasawara Nagakiyo (1162 – 1242). Hän oli taitava ratsailta ampuja ja Kyuho Tekiden ryu:n mestari. Hänen maineensa kiiri niin, että hän päätyi opettamaan ensimmäistä shogunia Minamoto-no-Yoritomoa (1147 – 1199) itseään. Siitä lähtien Ogasawaran suku on opettanut Shoguneita läpi historian: Asihikaga shoguneita vuosina 1338 – 1573 ja Tokugawa shoguneita vuosina 1603 – 1867.

Ogasawara ryun oppeihin kuuluvat seuraavat ratsailta tapahtuvat jousiammuntamuodot: omoto, komoto, kusa jishi, yabusame, kasakage ja inumono. Koulu sisältää myös laajalti etiketti- ja seremoniamuoto-oppeja, esimerkiksi genpuku (ikääntyminen) sekä hää- ja muita seremonioita. Tokugawa shogunaatin hallinon aikana Ogasawara ryun opeista tehtiin soturiluokan virallinen käytös- ja tapaetiketti. Hyvät tavat ja oikeat käytösmuodot ovat juurtuneet koulun taistelutaitoihin.

Perus Yabusame kierroksen aikana ratsastajan pitää ratsastaa 256 metriä ilman käsien käyttöä ja ampua kolmeen maaliin (osua) tämän matkan aikana. Maalit ovat 30 cm halkaisijaltaan, noin kahden metrin korkeudella maasta ja kolmen metrin päässä ratsastusradasta. Maalit on sijoitettu niin, että ensimmäinen on 37 metrin päässä alusta, seuraava 115 m ja viimeinen 188 metrin etäisyydellä. Ampujat ovat pukeutuneet Kamakura-ajan (1185 – 1333) metsästysasuihin.

Yabusamea harjoittaa nykyään kaksi koulua: Ogasawara ryu ja Takeda ryu. Taito ehti kadota. Se elvytettiin joskus Edo-kaudella (1603 – 1867), kun joku Tokugawa shoguneista halusi nähdä Yabusamea. On huomattava, että nykyisin ammutaan ainoastaan sivulle. Kun taito oli vielä sotakäytössä, on ammuttu myös eteenpäin. Tuolloin ammuttiin tietysti myös yoroi eli haarniska päällä.

Nykyisin koulu ampuu perus kyudoa myös ilman hevosta. Kun seuraa eri kyudo-koulukuntien harjoittelua, voi ratsu- ja jalkaväki-koulujen tekniikan erottaa uchiokoshi vaiheesta, eli kun jousi nostetaan pään yläpuolelle ennen viritystä. Jalkaväki-koulut nostavat jousen hieman vasemmalle puolelle niin, että oikea käsi on pään vasemmalla puolen ja ratsuväki koulut taas aloittavat virityksen suoraan keskeltä, kädet pään molemmilla puolilla pään yläpuolella.

Koulukunnan nykyinen soke on 31. Ogasawara Kiyotada.

Kirjoittajan näkemys koulukunnasta

Olen nähnyt koulukuntaa kahdesti Nihon kobudo kyokain näytöksissä ja kolmesti Nihon kobudo shinkokain Meiji pyhäkön näytöksissä. Ensimmäiset olivat poikkeuksitta sisätiloissa, joten katsominen oli verrattain tylsää. Toisaalta on kieltämättä myös hauskaa nähdä, kun raavaat miehet kiipeävät puuhevosen selkään, jota kaverit sitten pyörittävät. Ennen taulun kohdalle tuloa pitäisi virittää, laukaista ja osua.
Ulkonäytös sen sijaan oli todella hienoa katsottavaa!!! Kyseessähän on kilpailu.

Jos joskus joku tämän tekstin lukija menee Meiji pyhäkön näytökseen, pieni vinkki: mene vähintään tuntia ennen etsimään itsellesi eturivinpaikka radan alku tai loppu päästä, ja pysy paikallasi vaikka pikkuihmiset kuinka änkeävät. Keskikohta on kutsuvieraille tai lipun maksaneille. Päät ovat ilmaisia, mutta ne tulevat aivan täyteen, ja silloin pääsee todistamaan Japanissa harvinaista herkkua eli väliin tunkemisen törkeyttä jopa kyynärpää tekniikkaa käyttäen. Muista myös, että salaman käyttö, isot linssit ja puihin kiipeily ovat kiellettyjä. Ulkonäytöksiä on myös Kamakurassa ainakin kerran vuodessa.

Kai Koskinen