Hyoho Niten
Ichi Ryu
Kenjutsu
Hontai Yoshin
Ryu Jujutsu
Tenshinsho-den
Katori Shinto

Ryu
Ryū Kyū
Kobujutsu Hōzon Shinko Kai
Daito Ryu
Aiki Jujutsu
Takumakai
Suio Ryu
Iaikenpo


Koryu.fi

Muso Jikiden Eishin ryu Iaijutsu

Historia

Koulun perustaja oli Hayashizaki Jinsuke Minamoto Shigenobu, joka syntyi Eiroku-aikakaudella (1558 - 1569). Kostaakseen isänsä murhaajalle hän rukoili Hayashizaki Myojiniä ja sai näyn miekan vedosta. Kostettuaan isänsä murhan, hän kutsui luomaansa koulua Hayashizaki Muso ryu:ksi. Jossain vaiheessa koulu tunnettiin myös nimellä Shigenobu ryu.

Koulun 7. päämies Hasegawa Chikaranosuke Eishin kehitti uusia tekniikoita ja uudisti koulua muutenkin.Tämän jälkeen koulua alettiin kutsua Hasegawa Eishin ryu:ksi ja myöhemmin Muso Jikiden Eishin ryu:ksi. Vuonna 1675 Hayashi Rokudayu koulun 9. soke (pääopettaja)vei taidon mukanaan Tosan lääniin, koska Tosan daimio (lääninherra)palkkasi hänet.

Koulu kukoisti Tosassa. Se otettiin klaanin Otome ryu:ksi (sisäinen koulu) eli koulua ei enää opetettu klaanin ulkopuolisille kunnes koulun 15. soke Oe Masamichi Sanetaka huolestui, että koulu kuolisi, jos se ei leviäisi laajemmalti. Tämän vuoksi hän ryhtyi levittämään koulua ympäri maata. Hänen jälkeensä kaikki pääopettajat ovat toimineet samoin. 16. soke Yamanouchi Toyotaka, joka oli Tosan daimion jälkeläinen, julkaisi kirjan Iain Yksityiskohtainen Teoria. 17.soke Kono Kanemitsu perusti Meibukan dojon Tokioon.

Soke linja

Perustaja Hayashizaki Jinsuke Minamoto Shigenobu
2.soke Tamiya Heibei Narimasa
3.soke Nagano Murakunyodo Kanhakusai
4.soke Momogunhyoe Mitsuhige
5.soke Arikawa Shozae Munenori
6.soke Banno Danuemon Nobusada
7.soke Hasegawa Chikaranosuke Eishin
8.soke Arai Seitetsu Kiyonobu
9.soke Hayashi Rokudayu Yasumasa
10.soke Daikoku Motouemon Kiyokatsu
11.soke Ida Bansho Takakatsu
12.soke Hayashi Yadayu Masataka
13.soke Tanimura Kamenojo
14.soke Goto Masayoshi
15.soke Oe Masamichi
16.soke Yamanouchi Toyotaka
17.soke Kono Kanemitsu
18.soke Onoe Masayoshi
19.soke Sekiguchi Takaaki


Kääntäjän näkemys koulusta

Muso Jikiden Eishin ryu on hajonnut kymmeniin linjoihin.
Luonnollisesti kaikki väittävät olevansa ainoa oikea linja. En tiedä millä perusteella juuri kyseinen linja on valittu Nihon Kobudo Kyokain jäseneksi, mutta se ei ole minun ongelmani. Olen nähnyt kyseistä koulun haaraa parikertaa NKK näytöksissä. Koulu käyttää ehkä hivenen normaalia pidempiä miekkoja. Koulun soke on taitava tameshigirissä. Jossain näytöksessä hänen oppilaansa pitivät tatamimattorullia käsissään, kun soke leikkasi ne poikki. Edellä mainittua en ole nähnyt minkään muun koulun koskaan tekevän.

Muso Jikiden Eishin ryu haaroja löytyy Suomesta parikin eri oksaa, mutta ei Nihon Kobudo Kyokain linjaa. Suomessa harjoiteltavat linjat käyttävät Iaido (do = tie = henkinen kasvu) nimeä Iaijutsun (jutsu = taito = käytännön taito) sijaan. Pääasiassa kouluissa harjoitellaan yksin tehtäviä miekan vedolla alkavia liikesarjoja. Linjasta riippuen harjoitellaan myös parikataa bokkeneilla (puinen harjoitus miekka).

Myös Muso Shinden ryu Iaidon perustajaksi katsotaan Hayashizaki Jinsuke Minamoto Shigenobu. Henkilökohtaisesti pidän suorimpana linjana Hayashizaki Muso ryu Iaijutsua. Mielipiteeni perustuu keskusteluihin eri opettajieni kanssa sekä näytöksissä näkemiini suoritustapoihin.

Mikäli olet kiinnostunut Muso Jikiden Eishin ryu:n harjoittelemisesta ota yhteyttä Suomen Iaido liittoon.

Kai Koskinen