Hyoho Niten
Ichi Ryu
Kenjutsu
Hontai Yoshin
Ryu Jujutsu
Tenshinsho-den
Katori Shinto

Ryu
Ryū Kyū
Kobujutsu Hōzon Shinko Kai
Daito Ryu
Aiki Jujutsu
Takumakai
Suio Ryu
Iaikenpo


Koryu.fi

Iga ryuha Katsu Shin ryu Jujutsu

Historia

Koulun perustaja Ebata Masaemon Mitsusane palveli Miton daimiota (lääninherra). Jo lapsesta saakka hän oli hyvin kiinnostunut taistelutaidoista. Hän oppi Fuji yama ryu:ta Sukegawa Ichizaemonilta, Yoshioka ryu:ta Fukazawa Mataichiltä ja Mugei ryu:ta Moriyama Kiemon Nagamasalta. Yhdistäen oppimaansa, lisäten omaa näkemystään ja kokemustaan hän kehitti Iga ryu:n.

Tempo-aikakaudella (1830 - 1843) kahdeksas soke (pääopettaja) Fujisakitominojo Yoshimichi sai yksityisopetusta Tenshin Shinyo ryu:n opettajalta Iso Mataemonilta, joka oli Shogunin (koko Japanin sotilashallitsija) vasalli, sekä Mataemonin parhaalta oppilaalta Terayose Goheilta. Pian tämän jälkeen hän harjoitteli vielä Mizuno ryu:ta, opettajanaan Takeishi Okushichiro Tsunemori, joka opetti hänelle ennen kaikkea Atemi wazaa (lyönti tekniikkaa). Pian tämän jälkeen Yoshimichi muokkasi koulua ja uudelleen nimesi koulun Iga ryuha Katsu shin ryu:ksi, jona se tunnetaan edelleen. Nykyisin 12. soke Nemoto Heizaburo Tadahisa jatkaa opettamista ja tyylin levittämistä pääohjaaja Nemoto Kenichin kanssa.

Koulun peruspilarit

Itsepuolustustekniikat: Atemi waza (lyönti tekniikat), Geri waza (potku tekniikat) ja Gyaku no waza (lukko tekniikat).

Soke linja

Perustaja. Ebata Masaemon Mitsusane
2.soke Asahi Hachiroemon Masayuki
3.soke Kashima Takejiemon Haruyasu
4.soke Kashima Zoshuemon Takahiro
5.soke Ube Jinzaemon Yasuyuki
6.soke Kashima Tomojiemon Noritoshi
7.soke Kashima Yosuke Shigenobu
8.soke Fujisaki Tominojo Yoshimichi
9.soke Ouchi Tojiro Tadanobu
10.soke Katsumura Sohichi Tadanobu
11.soke Nemoto Unokichi Tadakatsu
12.soke Nemoto Heizaburo Tadahisa
13.soke Nemoto Kenichi Tadayuki

Kirjoittajan näkemys koulusta

Koulun erityispiirteinä pitäisin polviltaan tapahtuvien katojen päättymistä lähes poikkeuksetta lukkoon, joka mahdollistaa uken (hyökkääjä) käden katkaisun tekijän sääriluuta vasten. Muita erityispiirteitä ovat nyrkissä olevien käsien levittäminen Zanshinissa (valmius tila) sekä eräs pystyssä tapahtuvaa kata (liike sarja), jossa tekijä ikään kuin tutkii uken piilotettujen aseiden varalta ennen heittoa (viimeinen on siis oma mielikuva). Koulu on myös yksi niistä harvoista oikeasti vanhoista koulukunnista, joissa Soke on useamman ryun soke. Tämä on suhteellisen harvinaista, mutta ei täysin tavatonta. Täytyy kuitenkin mainita, etten tiedä yhtään oikeaksi koryuksi luettavaa koulukuntaa, jossa soke olisi enemmän kuin kahden koulukunnan päämies.
Iga ryuha Katsu Shin ryu:n 11.soke Ouchi Tojiro Tadanobu oli myös Muhu Muteki ryu:n 9.soke. Hänestä tähän päivään saakka näiden kahden koulukunnan soket ovat olleet samat. Eli nykyinen 15.soke Nemoto Kenichi Tadayuki on myös Muhi Muteki ryu:n 13.soke.


Kai Koskinen