Hyoho Niten
Ichi Ryu
Kenjutsu
Hontai Yoshin
Ryu Jujutsu
Tenshinsho-den
Katori Shinto

Ryu
Ryū Kyū
Kobujutsu Hōzon Shinko Kai
Daito Ryu
Aiki Jujutsu
Takumakai
Suio Ryu
Iaikenpo


Koryu.fi

Bokuden ryu Kenjutsu

Historia

Tsukahara Bokuden syntyi vuonna 1489 Kashimassa, Joshussa (Miyanaka, Kashima cho, Kashima-gun, Ibaraki-ken). Nuorena häntä kutsuttiin Takamotoksi. Tsukahara-linnan herra Tsukahara Tosa no kami Yasumiki adoptoi hänet. Hän opiskeli Kashima Chuko ryu:ta oikealta isältään. Kakuen ja Katori Shinto ryuta ottoisältään Tsukahara Tosa no kamilta.

Täyttäessään 17-vuotta hän lähti ensimmäiselle Musha shugyo matkalleen kiertäen koko Japanin. (Eräänlainen opiskelumatka, jolla kehitetään taistelutaitoja haasteotteluiden avulla) Hän palasi matkaltaan 13 vuotta myöhemmin. Tämän jälkeen hän jäi Kashiman pyhäkköön 1000 päiväksi mietiskelemään ja harjoittelemaan miekkailua. Hän sai näyn: Ichi-o-tachi = yksi miekka (Huom: toinen Bokuden linja kutsuu tekniikkaa Hitotsu-no-tachi = yksi isku). Näky tuli samalta Chuko ryu:n jumalalta, joka oli aiemmin opettanut Chuko ryu:n hänen perheelleen. Tämän jälkeen hän nimesi tyylinsä Bokuden ryu:ksi. Bokuden sisällytti kouluunsa Tobe perheen opetukset ja traditiot.

Kerrotaan, että kolmannen Musha shugyo matkan jälkeen hän olisi käynyt yli sata kaksintaistelua, joista 13 oteltiin oikeilla miekoilla. Lisäksi palvellessaan Awa läänin daimiota (läänin herra), hän oli ollut taistelukentällä 37 kertaa haavoittuen ainoastaan kerran ja tuolloinkin nuolesta.

Tsukahara Bokuden kuoli vuonna 1571 82-vuotiaana. Jo 13 sukupolvea on jo mennyt Tsukahara Bokudenin jälkeen. Tyylin kolmas Soke Nakamura Jidayu muutti Empo-kauden aikana (1673 - 1680) Tsugarun maakuntaan jatkaen tyylin opetusta siellä. Koulun viidennen pääopettajan Munakata Sakuzaemon Sadanagan jälkeen koulu siirtyi Oyama Jirodayu Hidesadalle. Koulu on edelleen Oyaman suvussa jo yhdeksättä sukupolvea, ja näyttää siltä, että näin jatkuu ainakin seuraavan sukupolven ajan. Oyaman suku toimi miekkailun opettajina Tsugarun Daimiolle useiden sukupolvien ajan aina Meiji-kauden alkuun (1867) asti, jolloin samurai-luokka lakkautettiin.

Opetuksesta

Koulun korkein tavoite on "polta pois elämä, polta pois miekka, heitä pois ruumis ja sielu, leikataksesi kypärän (kabuto) läpi".
Toinen opetus: älä koskaan laske toisen tai kolmannen iskun varaan. Ajoitus on yksi tärkeimmistä harjoittelun päämääristä. Tärkeimmät katat sisältävät vartalon väistöliikkeet (taisabaki), vihollisen iskun vastaan ottamisen ja lopetusliikkeet.


Soke linja

Perustaja. Tsukahara Bokuden
2.soke Tanaka Buhei
3.soke Nakamura Jidayu
4.soke Tsugara Munakata Kuzaemon Kiyohisa
5.soke Munakata Sakuzaemon Sadanaga
6.soke Oyama Jirodayu Hidesada
7.soke Oyama Tarobei Hidenaga
8.soke Oyama Tarobei Hidetoshi
9.soke Oyama Kurazo Hidekiyo
10.soke Oyama Taro Hidenao
11.soke Oyama Hyakuzo Hidemasa
12.soke Oyama Eiichi Hidetaka
13.soke Oyama Eitaro
14.soke Oyama Hideo


Kirjoittajan näkemys koulukunnasta

Olen nähnyt Bokuden ryu:ta pariin otteeseen Nihon Kobudo Kyokain näytöksissä. Tyylin katat ovat pääsääntöisesti lyhyitä ja päättyvät lähes poikkeuksetta niin, että Shitachi (voittaja puoli) on toinen polvi maassa. Tämä periytyy mahdollisesti Katorista. Tsukahara Bokudenhan harjoitteli sekä Katori Shinto ryu:ta että Kashima Chuko ryu:ta ennen Bokuden ryu:n perustamista.
Ajoitus on särmää.


Kai Koskinen