Hyoho Niten
Ichi Ryu
Kenjutsu
Hontai Yoshin
Ryu Jujutsu
Tenshinsho-den
Katori Shinto

Ryu
Ryū Kyū
Kobujutsu Hōzon Shinko Kai
Daito Ryu
Aiki Jujutsu
Takumakai
Suio Ryu
Iaikenpo


Koryu.fi - Yhteystiedot - Artikkelit

Kyllä minäkin haluaisin treenata ko-ryuta, mutta en minä voi,
kun sitä ei ole meillä päin.

Niin, viime aikoina olen kuullut ja saanut jonkin verran kyseisen kaltaisia viestejä ympäri Suomea. Tämä on saanut miettimään ihmisten todellista motivaatiota tai sen puutetta. Ko ryu -koulut eivät ole saapuneet paikkakunnille opettajan tipahdettua taivaalta.

Mikäli haluaa opiskella jotain tiettyä ko ryu –tyyliä, pitää ensin ottaa selvää onko ko tyyliä Suomessa. Mikäli koulu löytyy, tulee ottaa yhteyttä kyseisen koulun pääopettajaan (suomalaiseen) tai omaa paikkakuntaa lähimpänä olevaan opettajaan. On hyvä muistaa, että ko ryut ovat usein aika pieniä kouluja. Uusia oppilaita ei välttämättä edes haluta mukaan, toisin kuin niin sanotuissa moderneissa budolajeissa, joissa pyritään keräämään niin paljon ihmisiä kuin mahdollista.

Monet vanhat koulut edellyttävät edelleen sitä, että joku suosittelee sinua koulun jäseneksi eli käytännössä pistää oman persauksensa peliin. Tätä ei tietenkään haluta tehdä tuiki tuntemattoman ihmisen vuoksi. Jos tulokas mokailee, on se auttamatta suosittelijan vika ja ko ryu:ssa siitä ei yleensä hyvää seuraa.

Kuten aiemmin mainitsin, ko ryut ovat pääasiassa pieniä ja perheen kaltaisia yhteisöjä joissa jokaisella jäsenellä on oma paikkansa. Pyrkimys nousta asemassaan sempaita (vanhempaa harjoittelijaa) ylemmäksi tai ohittaa hänet jollain tavoin katsotaan olevan epäsopivaa käytöstä. Tämä tarkoittaa myös aloittelijoita. Esimerkiksi jos haluaa harjoitella koulua jota Suomessa jo harjoitellaan, ei voi lähteä suoraan Japaniin ottamatta yhteyttä suomalaisiin harjoittelijoihin ja yrittää aloittaa koulu suoraan pääkallopaikalla. Tämä ei toimi, koska päädojolta otetaan yhteyttä kyseisen maan oppilaisiin. Heiltä kysellään, että kuka on tämä henkilö, joka aikoo ilman mitään suosituksia kävellä toisten kotipihassa sijaitsevaan dojoon ja ilmoittaa että minä haluan mukaan teidän perheeseen. Ihmisten tulisi ymmärtää, että ko ryut eivät toimi rahan vuoksi, eivätkä myöskään ota oppilaita näiden halujen/toiveiden perusteella. Toinen yleinen moka on vähän aikaa harjoitelleena lähteä maansa pääopettajalta lupaa kysymättä harjoittelemaan Japaniin. Turistimatkan voi aina tehdä ilman lupaa, mutta mikäli haluaa harjoitella edes yhden treenin, on siitä ehdottomasti kysyttävä maan pääopettajan lupa.

Edellä mainittuun toimintatapaan on useita syitä. Useimmat opettajat eivät opeta ammatikseen (eli heillä on normaalit siviilielämän kiireensä). Eri maissa harjoitellaan samoja kouluja ja useita oppilaita ympäri maailmaa käy vuosittain Hombu dojolla harjoittelemassa. Jotta vierailijat eivät rasittaisi pääopettajaa, tämän perhe-elämää ja dojon normaalia rytmiä maiden pääopettajat sopivat yleensä keskenään ja/tai dojon japanilaisen yhdyshenkilön kanssa milloin on sopivaa vierailla salilla. Pääopettajaa luonnollisesti informoidaan asiasta.

Mikäli haluat harjoitella lajia jota Suomessa ei ole, suosittelisin ottamaan selvää onko kenelläkään toista ko ryu -koulua opettavalla suomalaisella tai tämän opettajalla suhteita kyseen omaiseen kouluun. Tällä tavoin asiat helpottuisivat huomattavasti.

Muista, että opiskelun aloittaminen on aina kiinni yhdestä tai kahdesta kaverista, jotka todella haluavat harjoitella kyseistä koulukuntaa. Vuori ei tule luoksesi, sinun täytyy mennä vuoren luokse. Täytyy panostaa aikaa ja rahaakin siihen, että oppii haluamaansa koulua. Sitoutuminen koulukunnan ja dojon sääntöihin, jotka ovat usein huomattavasti vaativampia kuin modernien koulujen säännöt on tärkeää. Oman egon joutuu unohtamaan usein ja välillä laittamaan asiat normaalista poikkeavaan arvojärjestykseen. Nykyaikana asiat ovat aikalailla helpompia kuin ennen, lentokoneet lentävät, on laivoja, junia ja autoja. Japanissa eräässä ko ryu -koulussa jota harjoittelen, harjoitukset ovat kerran viikossa normaali-oppilaille. Tämä tarkoittaa sitä että paikalle tullaan vaikka oltaisiin vähän kipeitäkin. Joillekin oppilaille harjoitusmatkaa saattaa Japanissa koitua 300 km per suunta.

Lopuksi vielä yksi elämää helpottava neuvo, mikäli pääset kouluusi. muista AINA kun sinua korjataan, älä selittele mistä virheesi johtuu. Ketään ei kiinnosta, ainoa oikea vastaus on Hai.

Kai Koskinen